Φάρμακα: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να είμαστε φειδωλοί με τη λήψη φαρμάκων. Υπάρχουν κατηγορίες φαρμάκων που απαγορεύονται και άλλες που επιτρέπονται μόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, καλό είναι να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας πριν προβείτε στη λήψη οποιουδήποτε σκευάσματος, ακόμη και αν η σύσταση γίνεται από ιατρό άλλης ειδικότητας π.χ. παθολόγο.
Εμβόλια: Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια περίοδο ανοσοκαταστολής στη ζωή της γυναίκας. Γι’ αυτό το λόγο οι πιθανότητες να νοσήσουν από τη γρίπη και να εμφανίσουν επιπλοκές είναι μεγαλύτερες, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες των γυναικών που προϋπάρχουν σχετικά νοσήματα, όπως άσθμα. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητος ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της γρίπης, ειδικά αν είστε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου της εποχιακής γρίπης (Οκτώβριος – Μάιος). Ο εμβολιασμός προτιμάται να γίνεται στο β΄ και γ΄ τρίμηνο προκειμένου να προφυλαχθεί και το έμβρυο, ως νεογέννητο. Υπάρχουν βέβαια παράγοντες που επιβάλουν τον εμβολιασμό και κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου. Το άλλο εμβόλιο που κρίνεται απαραίτητο είναι αυτό του τετάνου, της διφθερίτιδας (πολιομυελίτιδας) και του ακυτταρικού κοκκύτη(Boostrix), το οποίο γίνεται για την πρόληψη του κοκκύτη στα νεογέννητα και το διάστημα που συστήνεται να χορηγείται στην έγκυο είναι μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας της κύησης. Όσον αφορά τα υπόλοιπα εμβόλια, η χορήγησή τους εξετάζεται εξατομικευμένα σε κάθε περίπτωση.
Φροντίδα Προσώπου & Σώματος: Στην περίοδο της εγκυμοσύνης το δέρμα παρουσιάζει αρκετές μεταβολές που σχετίζονται με το πλήθος των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται. Οι πλέον συνηθισμένες είναι οι εξής:
- Αυξημένη ευαισθησία της επιδερμίδας.
- Αυξημένη συγκέντρωση μελανίνης από την οποία δημιουργούνται πανάδες.
- Υπερτρίχωση.
- Ραγάδες.
- Ακμή.
- Θηλώματα.
Επιβάλλεται ο σωστός καθαρισμός και η ενυδάτωση της επιδερμίδας σας με ασφαλή όμως προϊόντα, π.χ. επιτρέπεται ο καθαρισμός προσώπου με τη χρήση ατμού και η θεραπεία της ενυδάτωσης (μη ενέσιμη). Απαγορεύεται όμως ρητά η χρήση ρετινοειδών ή κερατολυτικών οξέων, υδροκινόνης, σαλικυλικού οξέος, parabens και ουσιών που παράγονται από πετρέλαιο όπως η οξυβενζόνη που εμπεριέχεται σε όλα τα χημικά αντηλιακά. Καλό είναι λοιπόν, να γνωρίζετε εκ των προτέρων τα συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείτε.
Αποτρίχωση: Οι αποδεδειγμένα ασφαλείς μέθοδοι είναι οι ηλεκτρικές μηχανές και το ξυραφάκι (ξύρισμα). Το κερί και η χαλάουα είναι επίσης ασφαλή αλλά αν νιώθετε πόνο καλό είναι να το αποφύγετε καθώς μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα. Η αποτρίχωση με laser επιτρέπεται καθώς η ακτινοβολία του δρα επιφανειακά, αλλά χρειάζεται σύνεση από την πλευρά του ειδικού καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος εγκαυμάτων ή άλλων δερματικών βλαβών λόγω της μελάχρωσης που συχνά συναντάται στην περίοδο της εγκυμοσύνης.
Μαλλιά: Οι τεχνικές εργασίες στα μαλλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να αποφεύγονται καθώς μπορεί να επιφέρουν βλάβες τόσο στη γυναίκα όσο και στο έμβρυο. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε βαφές μαλλιών (μόνιμες ή ημιμόνιμες σε μορφή σπρέι ή αφρού) είναι ιδιαίτερα τοξικές και ειδικά αν απορροφηθούν από το δέρμα μπορεί να συσχετιστούν με την πιθανότητα ανάπτυξης όγκων του νευρικού συστήματος στην πρώιμη παιδική ηλικία. Τέτοιες ουσίες είναι η φαινυλενοδιαμίνη, η ρεσορκινόλη, το οξυζενέ και η αμμωνία. Το ίδιο ισχύει και για θεραπείες που προσφέρουν μόνιμο αποτέλεσμα στο σώμα της τρίχας π.χ. κερατίνη, περμανάντ. Επίσης, οι αναθυμιάσεις που προκύπτουν από τη χρήση όλων αυτών των ουσιών μπορεί να λειτουργήσουν επιβαρυντικά στους βλεννογόνους και στο αναπνευστικό σας σύστημα. Η μοναδική φυσική χρωστική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να ενέχει κάποιο κίνδυνο από όσους προαναφέρθηκαν είναι η φυσική χένα.
Άκρα(Νύχια): Η περιποίηση των άκρων σας σαφώς επιτρέπεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Πρωτίστως θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής και απολύμανσης ιδίως αν επισκέπτεστε κάποιο επαγγελματικό χώρο περιποίησης των άκρων. Η βαφή των νυχιών βέβαια και ειδικά το ημιμόνιμο βερνίκι συστήνεται να αποφεύγεται, καθώς ολοένα και περισσότερες μελέτες τα τελευταία χρόνια υποστηρίζουν πως η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπεται από τους ειδικούς στεγνωτήρες νυχιών ακόμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο ανθρώπινο DNA και να ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Επίσης, όπως και στην περιποίηση των κομμωτηρίων έτσι και στα καταστήματα περιποίησης άκρων μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι από την εισπνοή όλων αυτών των χημικών ουσιών όπως το ασετόν και η φορμαλδεΰδη.
Αισθητικές επεμβάσεις: Όλες οι αισθητικές επεμβάσεις σκόπιμο είναι να αναβάλλονται για μετά το πέρας της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Και αυτό, διότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που να αποδεικνύουν την ασφάλεια των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται π.χ. η αλλαντική τοξίνη που χρησιμοποιείται στο Botox ή οι ενέσιμες θεραπείες με fillers υαλουρονικού οξέος.
Δερματοστιξία (Τατουάζ): Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η διαδικασία της δερματοστιξίας σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος ή του προσώπου είναι κατ’ αρχήν ο αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης από τους ιούς όπως ο HIV ή η Hπατίτιδα B΄ που μπορεί να μεταδοθεί από την μητέρα στο μωρό καθώς και η εμφάνιση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στην βελόνα ή στο μελάνι που χρησιμοποιείται. Σκόπιμο είναι λοιπόν να αποφεύγεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης καθώς ενέχει τον κίνδυνο των περιττών επιπλοκών.
Έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες στην εγκυμοσύνη: Οι υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες εκτίθεται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, μπορεί να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα τόσο στην ίδια όσο και στο έμβρυο που κυοφορεί.
Η θερμοκρασία του σώματος της εγκύου αυξάνεται ελαφρώς την περίοδο αυτή, γεγονός που αποτελεί ακόμη μια φυσιολογική μεταβολή που οφείλεται σε ορμονικούς και αιμοδυναμικούς παράγοντες.
Τα πιο συχνά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την έκθεση σε θερμοκρασίες >37 οC, σε ό,τι αφορά τη γυναίκα, είναι:
- Εγκαύματα (είτε προέρχονται από τον ήλιο, είτε από μηχανήματα τεχνητής ακτινοβολίας)
- Θερμοπληξία (έντονη εφίδρωση, ζάλη, ναυτία, λιποθυμία)
- Αφυδάτωση (ταχυκαρδία, πρόωρες συστολές, πρόωρος τοκετός)
- Μέλασμα (υπερμελάχρωση στο μέτωπο, στις παρειές, στο πηγούνι και γύρω από τα χείλη)
- Διάσπαση φολικού οξέος (μείωση των επιπέδων στο αίμα)
Σε ό,τι αφορά το έμβρυο, υπάρχουν αρκετές μελέτες που συσχετίζουν την αλόγιστη έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες με ανωμαλίες στην ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου, με αυξημένο ποσοστό αποβολών, ειδικά στο α΄ τρίμηνο, καθώς και με πρόωρες συστολές, πρόωρη ρήξη των υμένων και πρόωρο τοκετό στο β΄ και γ΄ τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Αναλυτικότερα:
Ηλιοθεραπεία: Η ηλιοθεραπεία δεν απαγορεύεται εφόσον γίνεται κάτω από ορισμένες συνθήκες και λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις.
- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 11:00 π.μ. – 3:00 μ.μ.
- Να πίνετε πολύ νερό και να δροσίζετε το σώμα σας συχνά.
- Να φοράτε καπέλο και να καλύπτετε την κοιλιά σας με ένα δροσερό ύφασμα.
- Να χρησιμοποιείτε συχνά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50).
Σολάριουμ-Σάουνα-Χαμάμ: Για τους ίδιους λόγους που προαναφέραμε και λόγω των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν, συστήνεται η πλήρης αποφυγή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.