Skip to content Skip to footer

Η χρήση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) είναι μια διαδικασία που ευρύτατα χρησιμoποιείται στην ιατρική εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ιδιαίτερα από ορθοπεδικούς για την αντιμετώπιση χρόνιων διαβρωτικών παθήσεων όπως η χρόνια αρθρίτιδα ή για ενίσχυση της επούλωσης ενός τραύματος σε αισθητικές επεμβάσεις. Το 2006 χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς σε περιστατικό μεταμόσχευσης ωοθηκικού ιστού από ομάδα Ιταλών γυναικολόγων προκειμένου να ενισχυθεί η επαναιμάτωση και η επαναλειτουργία του μοσχεύματος. Η ομάδα μας υπήρξε η πρώτη διεθνώς που εφάρμοσε την τεχνική αυτή σε εμμηνοπαυσιακές και περιεεμηνοπαυσιακές γυναίκες καθώς και πτωχές ανταποκρίτριες με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά στην επαναδραστηριοποίηση των ωοθηκών τα οποία ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά διεθνώς στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Ελσίνκι το 2016. https://www.eshre.eu/
Η ανακοίνωση δημιούργησε ιδιαίτερη εντύπωση και ενθουσιασμό και η είδηση ότι είμαστε σε θέση πλέον να καθυστερήσουμε κατά περίπτωση τη γήρανση των ωοθηκών έκανε κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου. https://www.newscientist.com/article/mg23130833-100-menopause-reversal- restores-periods-and-produces-fertile-eggs/
Έκτοτε εκατοντάδες ομάδες ειδικών IVF και κέντρα ανά τον κόσμο την εφαρμόζουν με αντίστοιχα αποτελέσματα και πλέον αποτελεί ελπίδα για αναζωογόνηση των ωοθηκών αλλά και του ενδομητρίου σε περιπτώσεις χρόνιας ενδομητρίτιδας.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεθόδου φαίνεται ότι διαμεσολαβούνται από αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων οι οποίοι εκκρίνονται και προάγουν με τη σειρά τους την νεοαγγειογένεση, επιθηλιοποίηση και κυτταρική διαφοροποίηση καθώς και στην παραγωγή εξωξυττάριας ουσίας και στον πολλαπλασιασμό των ενδοθηλιακών κυττάρων ,των ινοβλαστών, των στρωματικών κυττάρων του ωοθηκικού ιστού καθώς και του ενδομητρικού ιστού.
Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και περιλαμβάνει τη συλλογή μικρής ποσότητας αίματος από την ασθενή το οποίο στη συνέχεια φυγοκεντρείται  για μερικά λεπτά. Το παραγόμενο πλάσμα συλλέγεται και ενεργοποιείται με τη χρήση γλυκονικού ασβεστίου. Στη συνέχεια το διάλυμα που παράγεται εγχέεται στις ωοθήκες υπό αναισθησία είτε μέσω υπερηχογραφικής είτε μέσω λαπαροσκοπηκής καθοδήγησης. Η ενίσχυση της λειτουργίας των ωοθηκών διαπιστώνεται στους επόμενους 6 με 12 μήνες και αξιολογείται από τη βελτίωση των ορμονικών δεικτών, τη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων, τη διευκόλυνση γονιμοποίησης τους αλλά και διαίρεσής τους στο επιθυμητό στάδιο ανάπτυξης. Η επίτευξη της βελτίωσης επισυμβαίνει στο ένα τρίτο των ασθενών και η διερεύνηση των παραμέτρων που αποτελούν προγνωστικούς δείκτες επιτυχίας της μεθόδου είναι αντικείμενο μεγάλης ερευνητικής προσπάθειας της ομάδας μας από το 2022.