Skip to content Skip to footer

Πρωτόκολλο αποταμίευσης εμβρύων (embryo banking)

Στις περιπτώσεις εκσεσημασμένα πτωχής ανταπόκρισης εφαρμόζω  το πρωτόκολλο  αποταμίευσης εμβρύων σε φυσικό ή τροποποιημένο φυσικό κύκλο, μέχρι την απόκτηση ικανού αριθμού εμβρύων ο οποίος ποικίλλει κατά περίπτωση, με βάση τα ηλικιακά κριτήρια και το ιατρικό ιστορικό. Όταν λοιπόν δεν προβλέπεται ανταπόκριση σε φαρμακευτική διέγερση παρακολουθείται εξαρχής ο φυσικός κύκλος με μέτρηση FSH και οιστραδιόλης από τη δεύτερη μέρα του και στη συνέχεια με υπερηχογραφικό έλεγχο και μέτρηση οιστραδιόλης και LH την όγδοη μέρα. Αν υπάρχει προσδόκιμο ανταπόκρισης στην κιτρική κλομιφαίνη (πχ.serpafar, clomifene citrate) ή στη λετροζόλη (femara) τότε τα σκευάσματα αυτά μπορούν να χορηγηθούν από τη δεύτερη εώς και την έκτη μέρα με την ελπίδα ότι μπορεί να κινητοποιηθούν περισσότερα από ένα ωάρια. Είναι ένας δύσκολος αγώνας ο οποίος πολλές φορές στέφεται από επιτυχία ακόμα και σε πολύ δύσκολα ηλικιακά γκρουπ που το προσδόκιμο επιτυχίας αγγίζει μονοψήφια ποσοστά. Η κύρια δυσκολία όμως έγκειται στην συνέχιση της αποταμίευσης εμβρύων..
Στον αγώνα αυτό πρέπει να είναι κανείς έτοιμος να αντιμετωπίσει τα εξής δυσάρεστα ενδεχόμενα:

  1. Το ωοθυλάκιο μπορεί να είναι άδειο
  2. Το ωοθυλάκιο μπορεί να οδηγηθεί σε πρώιμη ωορρηξία χωρίς προειδοποίηση
  3. Το ωάριο μπορεί να μην είναι κατάλληλο για γονιμοποίηση 
  4. Το ωάριο μπορεί να μη γονιμοποιηθεί ομαλά και
  5. Το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί ομαλά αλλά να μη συνεχίσει ομαλά στην αναμενόμενη διαίρεσή του και τελικά να μην οδηγηθεί σε κατάλληλη εμβρυονική φάση διαίρεσης ώστε να κρυοσυντηρηθεί επιτυχώς

Η σχετική συχνότητα εμφάνισης των παραπάνω φαινομένων είναι της τάξης του 25% αλλά σε επιβαρυμένες ωοθήκες η σχετική συχνότητα μπορεί να είναι υψηλότερη.
Για τον λόγο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να οπλίζονται με υπομονή και με επιμονή ώστε με την κατάλληλη μεθοδικότητα και στήριξη από όλη την ομάδα μας να οδηγηθούμε γρήγορα στην κατάκτηση του στόχου μας.