Skip to content Skip to footer

Εκτενέστατη συζήτηση έχει πυροδοτηθεί στη διεθνή κοινότητα για την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της κιρσοκήλης. 

Τι είναι όμως στ΄αλήθεια η κιρσοκήλη; 

Η κιρσοκήλη, είναι η διάταση των φλεβών του σπερματικού τόνου δηλαδή της σωληνοειδούς δομής που λειτουργεί ως αγωγός μεταξύ των όρχεων και του υπόλοιπου αναπαραγωγικού συστήματος. Ο σπερματικός τόνος, συνδέει τον όρχι με το υπόλοιπο σώμα και περιέχει την ορχική αρτηρία, φλέβες, αγγεία, νεύρα και τον σπερματικό πόρο, ο οποίος μεταφέρει τα σπερματοζωάρια από τον όρχι στη ουρήθρα,. 

Η κιρσοκήλη είναι μία πάθηση ιδιαίτερα συχνή που παρουσιάζεται με συχνότητα περίπου 17% στον γενικό πληθυσμό και 40% στον πληθυσμό των ανδρών με υπογονιμότητα. Συχνά, η κιρσοκήλη είναι ασυμπτωματική και αν ποτέ δώσει συμπτώματα, αυτά εκδηλώνονται με ήπιο βάρος και δυσφορία στο όσχεο. Η διάγνωσή της κιρσοκήλης είναι αποκλειστικά κλινική και η επιβεβαίωσή της γίνεται με triplex οσχέου. Η θεραπεία της κιρσοκήλης μπορεί να είναι χειρουργική, με απολίνωση σπερματικών φλεβών ή ακτινοσκοπική με εμβολισμό των σπερματικών φλεβών.


Οι περιπτώσεις εκείνων των ζευγαριών που μπορεί να ευεργετηθούν από τη θεραπεία της κιρσοκήλης είναι οι εξής:

  • Τα ζευγάρια χωρίς άλλο υποκείμενο πρόβλημα, δηλαδή νεαρή σύζυγος <38 ετών με καλό ορμονικό προφίλ, χωρίς ενδομητρίωση και με διαβατές σάλπιγγες. Με άλλα λόγια να μη συντρέχει κάποιος λόγος ώστε το ζευγάρι τελικά να χρήζει εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • Ασθενής κάτω των 35 ετών
  • Απουσία ιστορικού κρυψορχίας ή καθυστερημένης καθόδου των όρχεων
  • Σπερμοδιάγραμμα το οποίο αποδεδειγμένα δεν έχει έντονα επηρεαστεί, με τουλάχιστον δύο μετρήσεις, με μεσοδιάστημα 2 μηνών. Δηλαδή θα πρέπει να παρουσιάζει συγκέντρωση σπερματοζωαρίων μεγαλύτερη από 15 εκ /ml και να μην παρουσιάζει νεκροσπερμία (δηλαδή τα σπερματοζωάρια να παρουσιάζουν κάποια κινητικότητα)

Αυτοί είναι τέσσερις παράγοντες οι οποίοι πρέπει να γίνουν σεβαστοί με ευλάβεια πριν αποφασίσει κανείς τη χειρουργική ή ακτινοσκοπική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης. Οι πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν αποτελεσματικότητα 60% σε επίπεδο αυτόματης σύλληψης στα δύο επακόλουθα χρόνια, έπειτα από τη θεραπεία της κιρσοκήλης.