Καμπεργολίνη και Βρωμοκρυπτινη (Dostinex και Parlodel)
Η υπερπρολακτιναιμία, δηλαδή η αυξημένη συγκέντρωση προλακτίνης στο αίμα, είναι παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν την ωορρηξία ή να αλλοιώσουν την ποιότητα της. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για να αναγκάζουν την προλακτίνη να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Είναι εντελώς αθώα και δεν πρέπει να μη διακόπτονται παρά μόνο μετά από ιατρική σύσταση.
Θυρεοειδική Ορμόνη
Χρησιμοποιείται προκειμένου να ρυθμίσει μια θυρεοειδική δυσλειτουργία και συχνότερα τον υποκλινικό υποθυρεοειδισμό ο οποίος φαίνεται να διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη γονιμότητα. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ασθενών οι οποίες αντιμετώπισαν το πρόβλημα γονιμότητας τους ρυθμίζοντας απλά και με ένα χάπι τη λειτουργία του θυρεοειδούς τους.
ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ GnRH ( Arvekap, Daronda)
O σκοπός της χρήσης αυτών των φαρμάκων είναι να κατασταλεί προσωρινά ο ορμονικός άξονας ο οποίος ρυθμίζει τη λειτουργία της ωοθήκης. Γιατί αυτό? Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ο γυναικείος οργανισμός είναι προγραμματισμένος να παράγει ένα ωάριο τη φορά, που τα δεδομένα της εξωσωματικής δεν είναι επαρκές, γιατί χρειαζόμαστε περισσότερα του ενός ωάρια προκειμένου να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας από την πρώτη φορά. Τα φάρμακα αυτά λοιπόν χρησιμοποιούνται προκειμένου να απομονώσουν το φυσιολογικό ενδοκρινικό ορμονικό σύστημα και να είμαστε σε θέση να το διεγείρουμε με πιο άνετους χειρισμούς με εξωγενή χορήγηση ορμονών σε συγκεκριμένες δοσολογίες.
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ GNRH (Cetrotide, Orgalutran)
Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται προκειμένου να συγκρατηθεί η αιχμή της LH και να αποφευχθεί ωορρηξία σε πρωτόκολλα στα οποία δεν έχει προηγηθεί καταστολή με αγωνιστή.
Σε σχήματα ωοθηκικής διέγερσης οι ανταγωνιστές λειτουργούν ως φρένο και χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με τις γονοδοτροπίνες για να παραταθεί η περίοδος της στρατολόγησης και ωρίμανσης των ωοθυλάκιων με στόχο να αυξηθούν τα ώριμα ωάρια που θα παραχθούν μέχρι την ωοληψία. Οι ανταγωνιστές, χρησιμοποιούνται επίσης για να αποφευχθούν παρενέργειες όπως αυτή της υπερδιέγερσης των ωοθηκών, κυρίως σε γυναίκες με υψηλό ωοθηκικό απόθεμα, όπως για παράδειγμα σε διεγέρσεις γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες.
ΜΕΤΦΟΡΜΙΝΗ (GLUCOPHAGE)
Tο φάρμακο αυτό χορηγείται σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται παθολογική καμπύλη γλυκόζης και διαπιστωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Συνήθως αυτό παρατηρείται σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή παχυσαρκία. Φαίνεται να δρα σε πολλά επίπεδα και να προάγει τόσο την πρόκληση της ωοθυλακιορρηξίας όσο και την ποιότητα της, συμβάλλοντας σε καλύτερα ποσοστά στην εξωσωματική γονιμοποίηση και μικρότερο ποσοστό αποβολών.