Συνήθως η εμβρυομεταφορά λαμβάνει χώρα την 3η ημέρα μετά από την ωοληψία , στο εμβρυικό στάδιο των 6-8 κυττάρων. Πολλές φορές όμως η εμβρυομεταφορά αποφασίζεται να γίνει στο στάδιο της βλαστοκύστης (5η-6η ημέρα εμβρυικής ανάπτυξης) και έχει φανεί ότι η επιλογή των εμβρύων σε αυτή την φάση που έχουν καλύτερο δυναμικό δίνει πιο υψηλά ποσοστά επιτυχίας κύησης.
Η εμβρυομεταφορά στο στάδιο της βλαστοκύστης έχει ένδειξη να διενεργείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Όταν έχουν προηγηθεί ανεξήγητα αποτυχημένες προσπάθειες με εμβρυομεταφορές δεύτερης και τρίτης ημέρας
- Όταν έχουμε περίσσεια εμβρύων την πρώτη ή την τρίτη μέρα με παρόμοια ποιότητα και μορφολογικό «σκοράρισμα». Σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγεται η καθυστέρηση της εμβρυομεταφοράς και η διενέργεια της στο στάδιο της βλαστοκύστης προκειμένου να είναι οι εμβρυολόγοι σε θέση να επιλέξουν τα ικανότερα έμβρυα προς μεταφορά.
- Όταν επιχειρείται προεμφυτευτική διάγνωση. Στις περιπτώσεις αυτές η βιοψία των εμβρύων λαμβάνει χώρα την 3η ή την 5η ημέρα ανάπτυξης και η εμβρυομεταφορά αναγκαστικά την 5η ή την 6η μέρα αντίστοιχα, γιατί στο ενδιάμεσο διάστημα γίνεται η γενετική ανάλυση από τους γενετιστές και χρειάζονται κάποια 24ωρα, έως ότου ανακοινωθεί η απάντηση για το γενετικό υλικό των εμβρύων, έτσι ώστε να επιλεχτούν τα κατάλληλα για εμβρυομεταφορά.
Πλεονεκτήματα
- Αλλαγή στο «παράθυρο εμφύτευσης».
Το παράθυρο εμφύτευσης είναι μία σύντομη χρονική περίοδος σε κάθε κύκλο μίας γυναίκας κατά την οποία το ενδομήτριο αλλάζει τελείως γονιδιακό προφίλ, εκφράζει εκατοντάδες διαφορετικές πρωτεΐνες και είναι σε θέση για μερικές ώρες να υποδεχτεί το έμβρυο προς εμφύτευση. Η σύντομη αυτή περίοδος που δεν κρατά περισσότερο από 24 ώρες λέγεται παράθυρο εμφύτευσης και δεν είναι ίδια για όλους τους κύκλους ούτε για όλες τις γυναίκες. Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε to παράθυρο εμφύτευσης με ακρίβεια αλλά υποθέτουμε ότι στις περισσότερες γυναίκες είναι «ανοικτό» την 3η μέρα εμβρυικής ανάπτυξης. Γι αυτό το λόγο επιχειρείται στα περισσότερα μέρη του κόσμου εμβρυομεταφορά την 3η μέρα ανάπτυξης. Η εμπειρία μας όμως μας δείχνει ότι όλες οι γυναίκες δεν έχουν ανοικτό το παράθυρο εμφύτευσης τους την 3η μέρα αλλά την 4η ή την 5η ή ακόμη και την 6η μέρα. Αυτές είναι οι γυναίκες οι οποίες κατά μείζονα λόγο ευεργετούνται από την εφαρμογή της εμβρυομεταφοράς στο στάδιο της βλαστοκύστης. - Ένα ακόμη βασικό πλεονέκτημα της εμβρυομεταφοράς στο στάδιο της βλαστοκύστης είναι η δυνατότητα επιλογής των ικανότερων εμβρύων προς εμβρυομεταφορά με βάση τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά που είναι πιο ορατά προ αξιολόγηση από τους εμβρυολόγους.
- Η μέθοδος της εμβρυομεταφοράς στο στάδιο της βλαστοκύστης, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, είναι σε θέση να δώσει καλύτερα αποτελέσματα σε επίπεδο εμφύτευσης αλλά κι αποβολής.
Μειονεκτήματα
- Το μοναδικό μειονέκτημα από την εφαρμογή της εμβρυομεταφοράς στο στάδιο της βλαστοκύστης είναι ότι τελικά τα έμβρυα μπορεί να μην είναι ικανά να αντέξουν μέχρι αυτό το στάδιο ανάπτυξης και τελικά η προσπάθεια να ακυρωθεί. Ο κίνδυνος αυτός, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι πλασματικός και δυστυχώς συχνά χρησιμοποιείται ως επιχείρημα, από όσους είτε δε διαθέτουν την τεχνογνωσία είτε διστάζουν να εφαρμόσουν την τεχνική. Η αλήθεια όμως είναι, ότι τα έμβρυα που δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στο στάδιο της βλαστοκύστης, δηλαδή την 5η ημέρα της εμβρυικής τους ανάπτυξης, δεν θα μπορούσαν ποτέ να οδηγήσουν και σε εγκυμοσύνη.