Skip to content Skip to footer
  1. Μήτρα & υστεροσκόπηση

    Αν και οι συγγενείς ανωμαλίες στην μήτρα, κατά κανόνα δεν προκαλούν υπογονιμότητα ορισμένες φορές προκαλούν προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης που έπεται. Για τον λόγο αυτό οι πιθανοί κίνδυνοι που απορρέουν από αυτές πρέπει να συζητούνται αναλυτικά πριν την έναρξη οποιασδήποτε αγωγής.

    Ταυτόχρονα, αν η μήτρα παρουσιάζει ινομυώματα τα οποία προβάλουν στην ενδομητρική κοιλότητα και επηρεάζουν το σχήμα της τότε θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα να αφαιρεθούν υστεροσκοπικά (εφόσον το μέγεθος τους είναι μικρότερο από 2,5 εκ).

    Η υστεροσκόπηση είναι μία απλή διαδικασία κατά την οποία ένα λεπτό εργαλείο με κάμερα στο εσωτερικό του εισέρχεται μέσω του τραχήλου στην κοιλότητα της μήτρας και αφαιρεί, με διαθερμία συνήθως, οποιοδήποτε σχηματισμό ενδομητρίως χρήζει αφαίρεσης.

    Μία άλλη ένδειξη για υστεροσκόπηση, είναι το ιστορικό τραυματισμού της μήτρας (βλ. αποξέσεις, διακοπές κυήσεων). Οι επεμβάσεις αυτές συνδέονται σε σημαντικό ποσοστό με τη δημιουργία συμφύσεων εντός της κοιλότητας οι οποίες είναι σε θέση να αποτρέψουν το ενδομήτριο να υποδεχθεί το κύημα.  Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του Πανευρωπαικού Συνεδρίου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ESHRE), η υστεροσκόπηση παρουσιάζει μία ακόμη σκοπιμότητα. Φαίνεται ότι τόσο σε επίπεδο εξωσωματικής γονιμοποίησης όσο και σε επίπεδο φυσικής σύλληψης τα ποσοστά είναι αυξημένα ακόμα και μετά από μία απλή υστεροσκόπηση στην οποία δεν πραγματοποιήθηκε κανένας χειρουργικός χειρισμός.

    Μία άλλη σχετική ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης της μήτρας, αλλά αυτή τη φορά λαπαροσκοπικά είναι η παρουσία ενός ή περισσότερων ινομυωμάτων μεγέθους >5εκ. Η ένδειξη είναι σχετική γιατί σε μεγάλο βαθμό η απόφαση του θεράποντος ιατρού βασίζεται στη θέση του ινομυώματος, τα συμπτώματα που προκαλεί στη γυναίκα και την υποτιθέμενη κατάσταση της μήτρας μετά το χειρουργείο. Η επέμβαση πάντως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με λαπαροσκόπηση και όχι με λαπαροτομία, καθότι έχει αποδειχθεί ότι η λαπαροσκόπηση προκαλεί λιγότερες συμφύσεις και επιτρέπει ευκολότερη φυσική σύλληψη αργότερα. Αντιθέτως με ό,τι διαδίδεται,  ούτε το μέγεθος ούτε ο αριθμός των ινομυωμάτων αποτελούν ένδειξη διενέργειας ανοικτού χειρουργείου παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Προσωπικά, μού έχει τύχει να αφαιρέσω λαπαροσκοπικά ινομύωμα μεγέθους 18εκ!

  2. Σάλπιγγες και ωοθήκες

    Μικροχειρουργική αποκατάσταση σαλπίγγων
    Η μικροχειρουργική αποκατάσταση των σαλπίγγων έχει δώσει γρήγορα τη θέση της στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής λόγω αυξημένης πιθανότητας υποτροπής που μπορεί να ακολουθήσει το χειρουργείο και λόγω αυξημένης επιτυχίας των μεθόδων εξωσωματικής. Σε περίπτωση όμως που κανείς στερείται των μέσων για να καταφύγει στην εξωσωματική η χειρουργική αποκατάσταση σαλπίγγων αποτελεί μία εξαιρετική λύση.

    Υδροσάλπιγγες

    Υδροσάλπιγγα είναι η αποφραγμένη σάλπιγγα στο εξωτερικό της στόμιο, η οποία όμως στη σαλπιγγογραφία απεικονίζεται ως διατεταμένη από υγρό στο εσωτερικό της. Αυτό που δε χωράει καμίας αμφισβήτησης είναι η αναγκαιότητα χειρουργικής αφαίρεσης ή απολίνωσης μίας υδροσάλπιγγας είτε επιχειρηθεί αυτόματη σύλληψη είτε ακόμα περισσότερο αν επιχειρηθεί εξωσωματική γονιμοποίηση. Η αφαίρεση της είναι απαραίτητη, γιατί το φλεγμονώδες περιεχόμενο που περιέχεται μέσα σε μία υδροσάλπιγγα παλινδρομεί σε μικροποσότητες στο εσωτερικό της μήτρας και είναι ικανό να αποτρέψει την εμφύτευση οποιουδήποτε εμβρύου όσο καλό και αν είναι αυτό.