Skip to content Skip to footer

Υπογονιμότητα ορίζεται ως η αποτυχία σύλληψης ενός ζευγαριού το οποίο συνευρίσκεται ερωτικά με ικανοποιητική συχνότητα σε κάθε κύκλο ( >10 επαφές το μήνα ) για μια περίοδο ενός χρόνου εφόσον η υποψήφια μητέρα είναι κάτω από 35 ετών. Αν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη από 35 χρονών τότε η περίοδος δοκιμασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 μήνες για λόγους που θα αναλυθούν παρακάτω.

Πάνω από όλα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η υπογονιμότητα είναι πλέον ένα κοινό πρόβλημα, καθώς πάνω από ένα στα έξι ζευγάρια στη χώρα μας αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Επίσης, αν κανείς δει τη γονιμότητα σαν μία μαθηματική εξίσωση θα πρέπει να την ορίσει ως το άθροισμα της γονιμότητας της γυναίκας και της γονιμότητας του άνδρα.

Γονιμότητα Ζεύγους = Γονιμότητα Γυναίκας + Γονιμότητα Άνδρα 

Αν λοιπόν το ζευγάρι απαρτίζεται από έναν υπεργόνιμο άνδρα και μία ελαφρά υπογόνιμη γυναίκα, το πιθανότερο είναι να μη χρειαστεί ποτέ ιατρική υποβοήθηση αυτό το ζευγάρι, καθώς  θα αποκτήσει τα παιδιά του χωρίς κάποια βοήθεια. Αν από την άλλη πλευρά, ένας ελαφρά υπογόνιμος άνδρας διαλέξει μία ελαφρά υπογόνιμη γυναίκα για να αναπαραχθεί, το πιθανότερο είναι να δυσκολευτούν να συλλάβουν και να καταφύγουν σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής .

Σε γενικές γραμμές, για την υπογονιμότητα, στο περίπου 80% των περιπτώσεων ευθύνεται μοιρασμένα είτε ο ανδρικός είτε ο γυναικείος  παράγοντας και στο υπόλοιπο 15-20% των περιπτώσεων ευθύνονται και οι δύο πλευρές. Το ρήμα βέβαια “ευθύνεται” είναι κάτι που προσωπικά με ενοχλεί πάρα πολύ, στην προσέγγιση της υπογονιμότητας. Ένα ζευγάρι που προσπαθεί με θυσίες προσωπικές και πολλές φορές οικονομικές και σωματικές, να μετατρέψει σε καρπό την κοινή του πορεία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιεί όρους όπως «φταίει» ο άνδρας μου ή η γυναίκα μου. Κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο καθότι όπως εξήγησα παραπάνω η γονιμότητα αποτελεί το άθροισμα και του ανδρικού και του γυναικείου παράγοντα και αν δεν επιτυγχάνεται το τελικό αποτέλεσμα ευθύνονται τελικά και οι δύο πλευρές.

Ας δούμε όμως όλα τα σχετικά αίτια που μπορούν να οδηγήσουν στην υπογονιμότητα 

⦁ Παθολογικά αίτια σε σχέση με τα ωάρια
⦁ Παθολογικά αίτια στο σπέρμα
⦁ Παθολογικά αίτια στο μονοπάτι
⦁ Ενδομητρίωση
⦁ Πολλαπλά αίτια μικρότερης σημασίας 
⦁ Παθολογικά αίτια μήτρας και υποδεκτικότητας 

Αίτια υπογονιμότητας