Skip to content Skip to footer

Βραχύ πρωτόκολλο ωοθηκικής διέγερσης ή flare-up

Το βραχύ πρωτόκολλο ωοθηκικής διέγερσης ή flare-up χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις εκείνες όπου αναμένεται πτωχή ανταπόκριση διότι θεωρείται το πλέον ικανό να κινητοποιήσει ταχύτατα τον μέγιστο αριθμό ωαρίων ή το μακρύ απέδωσε λίγα ωάρια ή όταν για τεχνικούς λόγους που αφορούν την ασθενή το πρωτόκολλο πρέπει να είναι σύντομο.

Το βραχύ πρωτόκολλο έχει ως βασικό χαρακτηριστικό

η καταστολή ξεκινά από τη δεύτερη μέρα του κύκλου και η ωοθηκική διέγερση την επόμενη. Υπερηχογράφημα και βιοχημικός έλεγχος διενεργείται την 8η ημέρα και το βραχύ πρωτόκολλο συνολικά κρατά περίπου 12-14 ημέρες.

Χαρακτηριστικό αυτού του πρωτοκόλλου είναι ότι η φαρμακευτική αγωγή που αποσκοπεί στην αναστολή του κύματος πρώιμης ωορρηξίας ξεκινά ήδη από τη δεύτερη μέρα του κύκλου και αρχικά λειτουργεί συνεργικά στη επακόλουθη διέγερση. Υπερηχογράφημα και βιοχημικός έλεγχος διενεργείται την 8η ημέρα και το πρωτόκολλο συνολικά κρατά περίπου 12-14 ημέρες.

Το βραχύ πρωτόκολλο , θεωρείται ένα απολύτως ασφαλές πρωτόκολλο το οποίο έχει μία και μόνο αντένδειξη, που είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αναμενόμενης υπέρμετρης ανταπόκρισης.