Skip to content Skip to footer

Ηλικία της γυναίκας & γονιμότητα

Γυναίκες με ηλικία κάτω των 30

Είναι γεγονός περίπου τα 3/4 των ζευγαριών με υποψήφια μητέρα με ηλικία μεταξύ 20 και 30, θα καταφέρουν να συλλάβουν μέσα στον πρώτο χρόνο. Στην πραγματικότητα το ένα τρίτο από αυτά θα επιτύχουν τη σύλληψη μέσα στους πρώτους τρεις μήνες και τα υπόλοιπα 2/3 θα τα καταφέρουν στους υπόλοιπους 9 μήνες.
Ποιές είναι όμως ουσιαστικά οι πιθανότητες ενός ζευγαριού να συλλάβει σε κάθε κύκλο προσπάθειας, όταν δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και η γυναίκα είναι νεότερη από 30 ετών;
Οι πιθανότητες είναι λίγο μικρότερες από 25% και το ποσοστό αυτό αναφέρεται για να καθησυχάσει τις γυναίκες εκείνες που από τους πρώτους ήδη κύκλους ανεπιτυχών επαφών στο σπίτι αρχίζουν και κατακλύζονται από άγχος και απογοήτευση. Τα ποσοστά αυτά είναι αποτέλεσμα στατιστικής ανάλυσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και είναι μόνο ενδεικτικά. Αποκλίσεις ασφαλώς και υπάρχουν καθώς υπάρχουν και ζευγάρια στα οποία η εγκυμοσύνη πρόεκυψε παίρνοντας προφυλάξεις αλλά και κάποια άλλα ζευγάρια που τελικά συνέλαβαν αυτόματα μετά από πολλές ανεπιτυχείς απόπειρες εξωσωματικής και μετά από οκτώ ή ακόμα και δέκα χρόνια ελεύθερων επαφών! Και οι δύο αυτές περιπτώσεις αποτελούν ακραίες εξαιρέσεις του ίδιου φαινομένου που αποκαλείται «ανθρώπινη γονιμότητα». Η αλήθεια όμως περιγράφεται από τον μέσο όρο ο οποίος ουσιαστικά συνθέτει και τον ορισμό αναφέρθηκε παραπάνω.

Η επίδραση του χρόνου μετά τα 35

O ρόλος της γυναίκειας ηλικίας στην αναπαραγωγή είναι αδιαμφισβήτητος. Η ηλικία της υποψήφιας μητέρας είναι ο παράγοντας εκείνος ο οποίος θα πρέπει να κινητοποιήσει ζευγάρια και ειδικούς να χειριστούν γρήγορα και αποτελεσματικά την υποκείμενη κατάσταση. Απαιτείται δέουσα προσοχή, γιατί η σχετική πιθανότητα φυσικής σύλληψης ανά κύκλο προσπάθειας από 25% που είναι στις γυναίκες μέχρι 30 ετών, πέφτει στο 18% στην ηλικία των 35 ετών και κοντά στο 12% στην ηλικία των 38 χρόνων ενώ μετά από την ηλικία αυτή κατακρημνίζεται σε μονοψήφια νούμερα. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η γονιμότητα φθίνει σημαντικά με τον χρόνο και την ηλικία της υποψήφιας μητέρας.