Skip to content Skip to footer

Αδυναμία ωρίμανσης & απελευθέρωσης σπερματοζωαρίων

Η σπερματογένεση είναι μία ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία η οποία φαίνεται να επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων που μπορούν να οδηγήσουν από την συχνότατη ολιγο-ασθενο-τερατο-ζωοσπερμία μέχρι και την αζωοσπερμία .Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την διαδικασία ωρίμανσης της σπερματογένεσης ή της απελευθέρωσης των σπερματοζωαρίων είναι οι ακόλουθοι


⦁ Χρωμοσωμικές ελλείψεις ,μεταθέσεις και αναστροφές γενετικού υλικού των σπερματοζωαρίων, μπορούν να ευθύνονται για το 10% των σοβαρών ασθενοσπερμιών

Αδυναμία καθόδου των όρχεων ή χειρουργική καθήλωση τους στο όσχεο σε καθυστερημένη αναπαραγωγική ηλικία. Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά πλέον την καθήλωσή τους σε ηλικία μικρότερη από τα 2 έτη.

⦁ Διαταραχή στην ορμονική ρύθμιση του άνδρα

⦁ Απόφραξη στα σπερματοφόρα σωληνάρια λόγω φλεγμονών ή τραυματισμού

⦁ Κιρσοκήλη, που είναι κατάσταση κατά την οποία οι σπερματικές φλέβες διατείνονται ιδιαίτερα στον αριστερό όρχι με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τοξίνες και να αυξάνεται η θερμοκρασία στο όσχεο. Υπό την επίδραση αυτών τοξινών και αυξημένης θερμοκρασίας, η σπερματογένεση μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά.

⦁ Κάπνισμα, αλκοόλ και άλλες τοξικές ουσίες.

⦁ Παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι μία σπάνια κατάσταση κατά την οποία το σπέρμα από τις σπερματοδόχους κύστεις αντί να οδηγηθεί μέσω του πέους στο εξωτερικό περιβάλλον, οδηγείται κατευθείαν μέσα στην ουροδόχο κύστη, χωρίς ουσιαστικά να υπάρξει ορατή εκσπερμάτιση. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε λόγω καταστροφής του βαλβιδικού μηχανισμού στη βάση της ουρήθρας όπως συμβαίνει μετά από ορισμένα χειρουργεία προστάτη, σε βλάβες του νευρικού συστήματος τραυματικής αιτιολογίας, είτε συχνότερα σε χρόνιους διαβητικούς ασθενείς.