Skip to content Skip to footer

Εμφύτευση & Υποβοηθούμενη εκκόλαψη βλαστοκύστεων (Laser assisted hatching)

Tα έμβρυα σε όλη την περίοδο ανάπτυξης τους, από την γονιμοποίηση μέχρι το στάδιο στης βλαστοκύστης, περιβάλλονται από μία μεμβράνη που ονομάζεται διαφανής ζώνη.

Η διαδικασία της εκκόλαψης των βλαστοκύστεων λαμβάνει χώρα στα έμβρυα 5ης ημέρας που βρίσκονται στο στάδιο της βλαστοκύστης, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες και όταν είναι έτοιμα για εμφύτευση και δημιουργούν μια οπή στην ζώνη που τα περικλείει και έτσι δραπετεύουν από την ζώνη αυτή, με απώτερο σκοπό την εμφύτευση τους στο ενδομήτριο. Η αποτυχία εκκόλαψης και διάσπασης αυτής της μεμβράνης και η δημιουργία της «τρύπας» αυτής, οδηγεί τα έμβρυα σε εγκλωβισμό μέσα στην ζώνη και συνεπώς, σε αποτυχία εμφύτευσης.

Η Υποβοηθουμένη εκκόλαψη είναι η τεχνητή δημιουργία μια μικρής οπής στην διάφανη ζώνη του εμβρύου με την χρήση Laser για να βοηθηθεί το έμβρυο να δραπετεύσει προς το ενδομήτριο.

Σε περιπτώσεις εξωσωματικής έχει παρατηρηθεί συχνά ότι η μεμβράνη αυτή είναι σκληρή, τα έμβρυα εγκλωβίζονται και αποτυγχάνει η εμφύτευση τους. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι η μεμβράνη αυτή «παχαίνει», ασθενείς μεγαλύτερες των 40 καθώς και στα έμβρυα που προέρχονται από κρυοσυντήρηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και στις γυναίκες με ανεξήγητα αποτυχημένες προσπάθειες εμφύτευσης εφαρμόζεται η τεχνική υποβοηθουμένη εκκόλαψης.

Οι Μονάδα εξωσωματικής με την οποία συνεργάζομαι υποστηρίζει εργαστηριακά την τεχνική υποβοηθουμένη εκκόλαψης με Laser και συνεπώς στις περιπτώσεις ασθενών μου με τα παραπάνω χαρακτηριστικά ή με παγωμένα έμβρυα χρησιμοποιώ την μέθοδο υποβοηθουμένης εκκόλαψης συστηματικά.