Skip to content Skip to footer
ΚΙΤΡΙΚΗ ΚΛΟΜΙΦΑΙΝΗ ( CLOMIFEN CITRATE ή SERPAFAR)

Είναι ίσως το πιο παλιό από τα φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και το μόνο που λαμβάνεται σε μορφή χαπιού. Ουσιαστικά είναι ένας ανταγωνιστής οιστρογόνων ο οποίος δίνει τη ψευδή αίσθηση στην υπόφυση ότι τα οιστρογόνα πέφτουν και κατ’ αυτό τον τρόπο αναγκάζει  την υπόφυση να εκκρίνει μεγαλύτερες ποσότητες γοναδοτροπινών για να ξυπνήσει την ωοθήκη με αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερων του ενός συνήθως ωοθυλακίων.  Η δοσολογία του ποικίλλει αλλά το πρωτόκολλο που προσωπικά εφαρμόζω είναι 50mg πρωί-βράδυ από τη δεύτερη έως και την έκτη ημέρα του κύκλου. Παρουσιάζει σπάνιες παρενέργειες και η μόνη που απαιτεί τη διακοπή του είναι η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) ή οι οπτικές διαταραχές. Μία ακόμη συχνή παρενέργεια του είναι η λέπτυνση του ενδομητρίου.

ΗUMAN MENOPAUSAL GONADOTROPIN (HMG)-MENOPUR

Είναι το αμέσως παλαιότερο και διαχρονικότερο φάρμακο για την πρόκληση της ωοθυλακιορρηξίας. Περιέχει ισόποσα και τις δύο μορφές γοναδοτροπινών (FSH και LH) που παράγονται κατά τη διάρκεια του φυσικού κύκλου και αυτό αποτελεί την ιδιαιτερότητά του. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε δύσκολες περιπτώσεις πρόκλησης ωορρηξίας όπως ο υπογοναδοτροπικός υπογοναδισμός και η πτωχή ανταπόκριση. Συλλέγεται και επεξεργάζεται από ούρα εμμηνοπαυσιακών γυναικών, και χορηγείται κατά μείζονα λόγο υποδορίως .

ΑΝΑΣΥΝΔΥΣΑΜΕΝΗ ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΗ ( Gonal F, Puregon, Luveris)

Τα φάρμακα αυτά αποτελούν το σύγχρονο επίτευγμα της φαρμακευτικής τεχνολογίας. Είναι ουσιαστικά οι γοναδοτροπίνες που κυκλοφορούν στην πρώτη φάση του κύκλου και οι οποίες έχουν παραχθεί εξολοκλήρου στο εργαστήριο. Η δραστικότητα τους είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και αποτελούν έξοχα όπλα στη φαρέτρα του ειδικού της γονιμότητας.

ΑΝΑΣΥΝΔΥΣΜΕΝΗ ΧΟΡΙΑΚΗ ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΗ ( OVITRELLE)

Αυτή είναι μια ανασυνδιασμένη μορφή, δηλαδή εργαστηριακά φτιαγμένης, χορικής γονανδοτροπίνης που χρησιμοποιείται για να κάνει την τελική ωρίμανση του ωάριου, να ξεκολλήσει δηλαδή από το τοίχωμά του και να σπάσει το ωοθυλάκιο. Με άλλα λόγια προκαλεί την ωορρηξία. Από τη στιγμή της χορήγησης του μέχρι την ωορρηξία μεσολαβούν από 32 έως 36 ώρες. Αυτή η μορφή της χοριακής χάρη στον μικρό χρόνο ημίσειας προτιμάται στις περιπτώσεις υπερδιέγερσης των ωοθηκών.