Από το 1930 αλλά κυρίως από το 1970 και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες (ιατροί, βιολόγοι, ψυχολόγοι, ψυχαναλυτές, φιλόσοφοι) ανακάλυψαν την ύψιστη σημασία των προγεννητικών εμπειριών του ανθρώπου. Μας εξηγούν ότι η υγιής σωματική και ψυχική στάση της εγκύου γυναίκας και του άμεσου περιβάλλοντος της αφήνουν ανεξίτηλα εντυπώματα στο σώμα και στην ψυχή του κυοφορούμενου εμβρύου, μας τονίζουν ότι αν θέλουμε να επηρεάσουμε, να προσανατολίσουμε ευνοϊκά και θετικά τον άνθρωπο στη ζωή και στην κοινωνία, πρέπει να ασχοληθούμε με την 9μήνη προγεννητική περίοδο.
Ένας Άγγλος βιολόγος, ο Frederick Trubby King, είπε προς τους πολιτικούς : «Αν θέλετε να βελτιώσετε την φυσική και ψυχική υγεία της φυλής σας, ασχοληθείτε με τους εννέα μήνες κυοφορίας».
Η Δύση μέχρι σχεδόν το τέλος του 20ου αιώνα πίστευε ότι κάποιος γίνεται γονιός αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού του και ότι τα έμβρυα δεν έχουν σημαντικές εμπειρίες μέσα στη μήτρα. Η επιστημονική κοινότητα ήταν πεπεισμένη ότι το έμβρυο είναι μια εγκεφαλική οντότητα, η οποία είναι ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ: να νοιώσει συναισθήματα, να καταγράψει μνήμες, να βιώσει ψυχικά τραύματα, να μάθει. Ευτυχώς οι πρόσφατες έρευνες (Chamberlain- Tomatis κ.α.), έχουν αποδείξει ότι οι αισθήσεις του εμβρύου αναπτύσσονται ενδομήτρια και η μήτρα αποτελεί το πρώτο του σχολείο. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι το έμβρυο επηρεάζεται από τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις των γονιών του.
Η μήτρα δεν είναι μόνο το περιβάλλον που μεγαλώνει σωματικά το έμβρυο, αλλά και το περιβάλλον που διεγείρει τόσο τις αισθήσεις όσο και τα συναισθήματα του. Η πρώτη και πιο σημαντική κίνηση που συμβολίζει την ζωή είναι ο χτύπος της καρδιάς που δεσπόζει στο μικροσκοπικό σώμα του εμβρύου γύρω στις τρεις εβδομάδες μετά την σύλληψη.
Μεταξύ της 6ης και 10ης εβδομάδας παρατηρούμε τις πρώτες κινήσεις του εμβρύου όπως, τέντωμα του κεφαλιού, των χεριών και των ποδιών. Η κινητικότητα του γίνεται πιο έντονη και αντιληπτή από την μητέρα μετά την 18η εβδομάδα για την πρωτότοκο.
Η αφή
Πειράματα έχουν δείξει ότι η ευαισθησία του δέρματος βρίσκεται:
Στις 10 εβδομάδες την περιοχή των γεννητικών οργάνων
Στις 11 εβδομάδες στις παλάμες
Στις 12 εβδομάδες στις πατούσες
Στις 17 εβδομάδες στην περιοχή της κοιλιάς και των γλουτών
Στις 32 εβδομάδες σε όλο το σώμα
Η γεύση
Πειράματα που έχουν γίνει σε βρέφη μετά την γέννηση, έχουν δείξει ότι τα έμβρυα κάνουν γευστικές διακρίσεις και έχουν καθορισμένες προτιμήσεις. Μέσα στο αμνιακό υγρό δέχεται ποικιλία γεύσεων ανάλογα με την διατροφή της μητέρας του. Test έχουν δείξει ότι το έμβρυο καταπίνει περισσότερο αμνιακό υγρό όταν η μητέρα του έχει φαει γλυκές τροφές και λιγότερο όταν έχει φαει πικρές ή ξινές τροφές. Οι οργανικές δομές της γεύσης αρχίζουν από την 14η εβδομάδα της κύησης και αναπτύσσονται με την αύξηση των εβδομάδων κύησης.
Η οσμή
Η μύτη αναπτύσσεται μεταξύ της 11ης και 15ης εβδομάδας κύησης. Αρκετά στοιχεία των τροφών που καταναλώνει η μητέρα περνάνε στον πλακούντα και μέσω του ομφάλιου λώρου στο έμβρυο. Επίσης πολλά χημικά στοιχεία πλησιάζουν τον πλακούντα και αναμειγνύονται με το αμνιακό υγρό προσφέροντας έτσι στο έμβρυο γεύσεις και οσμές.
Η ακοή
Το περιβάλλον της μήτρας από την 16η εβδομάδα αποτελεί για το έμβρυο, συμφωνία ήχων και δονήσεων. Μερικούς από τους ήχους που αντιλαμβάνεται το έμβρυο είναι ο χτύπος της καρδιάς, της μητέρας του, ο ήχος της ροής του αίματος της, το γουργούρισμα των εντέρων της. Η φωνή της μητέρας είναι δυνατή και καθαρή διότι μεταφέρεται στο έμβρυο απευθείας, ενώ όλοι οι άλλοι εξωτερικοί ήχοι μεταφέρονται στην μητέρα. Το έμβρυο αγαπά στην απαλή κλασική μουσική ενώ αρρωσταίνει από την μοντέρνα «σκληρή» μουσική. Ο Tomatis μετά από πειράματα ετών, μας γνωστοποιεί ότι η μουσική του Motzart είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική για την αρμονική εμβρυϊκή ανάπτυξη.
Η όραση
Η όραση αναπτύσσεται αρκετές εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη. Με την βοήθεια των υπερήχων έχουμε διαπιστώσει ότι όταν αναβοσβήνει ένα δυνατό φως στην κοιλιά της εγκύου γυναίκας, το έμβρυο ανοιγοκλείνει με καθυστέρηση ενός δευτερολέπτου τα βλέφαρα του και οι χτύποι της καρδιά του αυξάνονται.
Συναισθηματική επικοινωνία
Από τις 6 εβδομάδες της ενδομήτριας ζωής παρατηρείται εγκεφαλική δραστηριότητα του εμβρύου ενώ οι παρατηρήσεις των εγκύων μας προσθέτουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία σε εκείνα των ερευνητών. Πολλές γυναίκες έχουν αναφέρει ότι το έμβρυο ανταποκρίνεται στα συναισθήματα τους αλλάζοντας την δραστηριότητα του π.χ. όταν οι μητέρες χαλαρώνουν το έμβρυο στην κοιλιά τους γίνεται πιο δραστήριο. Πολλές φορές οι μητέρες μας μιλούν για τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν με το αγέννητο παιδί τους.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το έμβρυο βιώνει την ζωή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που την αντιλαμβάνεται η μητέρα του. Η μήτρα αποτελεί το πρώτο σχολείο μάθησης, όπου αναπτύσσονται οι αισθήσεις του και η ζωή του μόνο βαρετή και παθητική δεν είναι.
Η μετάδοση θετικών συναισθημάτων μέσω της μητέρας του δημιουργεί ηρεμία, ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο έμβρυο. Το βοηθά να αναπτυχθεί φυσιολογικά και να έχει ένα υγιές ξεκίνημα στην ζωή του. Στην αντίθετη περίπτωση τα αρνητικά συναισθήματα της μητέρας μεταφέρονται στο έμβρυο, μέσω του ομφάλιου λώρου. Το έμβρυο παρουσιάζει υψηλούς καρδιακούς παλμούς και έντονη δραστηριότητα. Αν η συναισθηματική διαταραχή της μητέρας συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ανάπτυξη του εμβρύου υπολείπεται και κινδυνεύει να γεννηθεί πρόωρα.
«Έχει αποδειχτεί ότι το ψυχολογικό χρόνιο άγχος της μητέρας που προκαλεί αυξημένη έκκριση κατεχολαμινών οδηγεί συχνά σε αντίξοη έκβαση της εγκυμοσύνης, προκαλεί αυξημένη περιγεννητική θνησιμότητα, αργοπορία στην εμβρυϊκή ανάπτυξη και αλλοίωση στην μορφολογία του πλακούντα (σύμφωνα με πλήθος νεότερων στατιστικών ερευνών). Ενώ αντίθετα η σημασία μιας καλής ποιότητας της ψυχοσυγκινησιακής επικοινωνίας μεταξύ μητέρας και παιδιού στην διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχτεί πολύ αποφασιστική για την εμβρυϊκή ανάπτυξη και την ανάπτυξη του παιδιού και μετέπειτα ενηλίκου. Όλες οι συγκινησιακές ανταλλαγές μητέρας- παιδιού στη μήτρα είναι αποφασιστικές για την αρμονική εμβρυϊκή ανάπτυξη του εγκεφάλου» Dr.J.P.RELIER