Τι είναι τα βλαστοκύτταρα?
Τα βλαστικά κύτταρα είναι πολυδύναμα κύτταρα που αποτελούν την μήτρα για οποιοδήποτε άλλο τύπο κυττάρων στον οργανισμό μας. Κατά την ανάπτυξη του εμβρύου τα κύτταρα αυτά διαφοροποιούνται σε κάθε σημείο του σώματος μας και διαμορφώνονται σε όργανα και ιστούς. Στην ενήλικη ζωή, δεν είναι εύκολο να βρεθούν στο σώμα μας, καθώς υπάρχουν μόνο στον μυελό των οστών και στον οδοντικό πολφό αλλά ακόμη και τα βλαστικά κύτταρα που μπορούμε να βρούμε σε αυτά τα σημεία, είναι υποδεέστερης ποιότητας σε σχέση με τα νεογνικά βλαστικά κύτταρα, καθώς έχουν υποστεί περιβαλλοντική καταπόνηση και γενετική γήρανση σε αντίθεση με τα κύτταρα ενός νεογνού που είναι αγνά και με πολύ καλό πολλαπλασιαστικό δυναμικό. Αυτός είναι ο λόγος που ο τοκετός είναι μοναδική ευκαιρία για την συλλογή και φύλαξη βλαστικών κυττάρων από το αίμα και τον ιστό του ομφάλιου λώρου.
Ποια είναι η διαδικασία?
Η διαδικασία συλλογής είναι παντελώς ανώδυνη για την μαμά αλλά και για το νεογνό και γίνεται αφού ολοκληρωθεί ο τοκετός και βγει ο πλακούντας και το νεογνό και αφού κοπεί ο ομφάλιος λώρος του μωρού. Ο πλακούντας συνεχίζει να έχει συσπάσεις και να δίνει ομφαλοπλακουντιακό αίμα και αυτό είναι που φυλάσσουμε για να απομονωθούν τα βλαστικά κύτταρα, ενώ στην συνέχεια φυλάσσεται και ο ίδιος ο ομφάλιος λώρος σε τεμάχια.
Τα βλαστικά κύτταρα που μπορούμε να συλλέξουμε από έναν τοκετό, χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα, που συλλέγονται από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα που συλλέγονται από τον ιστό ομφαλίου λώρου που φυλάσσεται σε τεμάχια. Ο κάθε τύπος κυττάρων έχει διαφορετικές ιδιότητες και βρίσκει εφαρμογή σε αντίστοιχες θεραπείες.
Γιατί να φυλάξω τα βλαστοκύτταρα?
Προς το παρόν, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες και μεταμοσχεύσεις για περισσότερες πολλές ασθένειες και παθήσεις, όπως οι λευχαιμίες, ο καρκίνου του μυελού των οστών, οι αναιμίες, η εγκεφαλική παράλυση ή ακόμα και ο αυτισμός. Χρησιμοποιούνται ήδη ως πάγια ιατρική πρακτική για 85 ασθένειες όπως η μεσογειακή αναιμία ή η οστεοπόρωση ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αμέτρητες κλινικές δοκιμές για άλλες ασθένειες όπως το Parkinson, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η καρδιακή ανεπάρκεια, με πιο πρόσφατη εξ’ αυτών την εφαρμογή βλαστικών κυττάρων σε διασωληνομένους ασθενείς που έδωσε 2,5 φορές πιο υψηλά ποσοστά επιβίωσης.
Επίσης, τα βλαστοκύτταρα χάρη στην ικανότητά τους να εξελίσσονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων αίματος και ιστών, έχοντας τη δυνατότητα να αναγεννώνται, μελλοντικά θα εφαρμόζονται σε αναγεννητικές θεραπείες που θα μπορούν να σώσουν ζωές. Σε περιπτώσεις όπου ο κυτταρικός ιστός καταστρέφεται από κάποια ασθένεια ή τραυματισμό, μπορούν να εφαρμοστούν θεραπείες με βλαστοκύτταρα για την επιδιόρθωση του κατεστραμμένου ιστού και την επιδιόρθωση οργάνων.
Τι να προσέξω όταν επιλέγω Τράπεζα Φύλαξης Βλαστοκυττάρων?
- Η τράπεζα που θα επιλέξετε θα πρέπει να διαθέτει πλήρη αδειοδότηση για τις υπηρεσίες που σας προσφέρει. Η άδεια και οι πιστοποιήσεις που διαθέτει να καλύπτουν και τις δύο συλλογές, δηλαδή και το αίμα ομφάλιου λώρου αλλά και τον ιστό ομφάλιου λώρου κλπ. Αυτό είναι σημαντικό διότι έτσι διασφαλίζεται η ποιότητα και ο έλεγχος της επεξεργασίας των δειγμάτων, αλλά και η αποδοχή και μελλοντική χρήσης του δείγματος για αυτόλογη ή ετερόλογη μεταμόσχευση από οποιοδήποτε μεταμοσχευτικό κέντρο στο κόσμο χωρίς να χάσετε χρόνο.
- Τις συνθήκες μεταφοράς, επεξεργασίας και φύλαξης γιατί αυτές θα καθορίσουν τον συνολικό αριθμό των βλαστοκυττάρων που θα φυλαχθεί, το ποσοστό βιωσιμότητας , και το πολλαπλασιαστικό τους δυναμικό εάν ποτέ τα χρειαστείτε.
- Την εξασφάλιση της φύλαξης των δειγμάτων, έτσι ώστε αν ποτέ συμβεί κάτι στην Τράπεζα που επιλέξατε, να είναι εξασφαλισμένο το βιολογικό υλικό του μωρού σας, ότι και αν συμβεί.
- Την εμπειρία και η αξιοπιστία της εταιρείας. Μια μεγάλη τράπεζα με χιλιάδες αποθηκευμένα δείγματα και εμπειρία πολλών ετών αποτελεί ένα σοβαρό παράγοντα σιγουριάς για τη πολυετή φύλαξη των πολύτιμων βλαστικών κυττάρων του παιδιού σας.